Nieuwsarchief

Op zondag 26 maart speelt het Groningse Ensemble Tramontana in Oostwold, Protestantse Kerk het wonderschone en aangrijpende 'Stabat Mater' van Giovanni Pergolesi en 'Die sieben letzten Worte' van Joseph Haydn.

Het Ensemble Tramontana is een samenwerkingsverband tussen het Minerva kwartet en de zangeressen Else-Linde Buitenhuis en Judith Bouma. Het ensemble beleeft in Oostwold haar première.

Haydn voor Goede Vrijdag

De zeven laatste woorden van Jezus Christus aan het kruis (Duits: Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze) is een compositie van Joseph Haydn. Deze is geschreven in opdracht van een Spaanse markies die de decoraties had bekostigd van de Santa Cueva grot in Cadiz. In deze grot werd ieder jaar op Goede Vrijdag een bijzondere liturgische dienst gehouden. Tijdens de dienst werd over elk van de zeven woorden een beschouwing gehouden waarna een meditatie volgde. Deze meditatie werd begeleid door muziek - waarvoor Haydn dus een compositieopdracht kreeg. Tramontana speelt enkele delen als kwartet en enkele delen met de zangeres Judtih Bouma.

Stabat Mater

Het Stabat Mater van Giovanni Battista Pergolesi is bij velen geliefd en bekend. "Stabat mater dolorosa" - "De moeder staat bedroefd", zijn de eerste woorden van de compositie waarin Maria, de moeder van de gekruisigde centraal staat. De cyclus van gezangen over Maria als moeder is waarschijnlijk omstreeks 1300 geschreven door Jacopone da Todi. De compositie van Pergolesi dateert uit 1736 en heeft dezelfde teksten als basis.

Over Tramontana

Zes vrouwen, één geluid. Tramontana is de weerbarstige noorderwind waarna de lucht weer zuiver en geklaard is. Tramontana vertelt vol passie via muziek over het woelige leven waarin het soms stormt maar waar na de storm de waterspiegel er weer glad bij ligt. Het leven met al zijn mooie momenten waarbij muziek de vreugde verhoogt, maar ook met zijn minder mooie momenten waarin muziek troost biedt.

Tramontana bestaat uit:

  • Else-Linde Buitenhuis - sopraan
  • Judith Bouma - alt/mezzosopraan
  • Hanneke van Ulsen - viool
  • Oktje Lambermont - viool
  • Maaike ten Wolde - altviool
  • Michelle van de Braak - cello

Data:

Zondag 26 maart 2017, 15.00 uur. Let op: 26 maart gaat de zomertijd in!

Protestantse Kerk Oostwold, Goldhoorn 8

Entrée € 15,00

telefonisch reserveren: 0597 551215