Het dorp Scheemda was tot 1 januari 2010 met een aantal omliggende dorpen een zelfstandige gemeente en is op deze datum samengevoegd met de gemeenten Reiderland en Winschoten tot de nieuwe gemeente Oldambt. Het dorp heeft rond de 5000 inwoners. Wie wel eens in Scheemda is geweest, weet dat het niet voor niets de parel van het Oldambt wordt genoemd. Diverse goed onderhouden boerderijen en rentenierswoningen verfraaien het dorpsbeeld.

Het dorp is gelegen in de directe nabijheid van de A7 (Groningen – Nieuweschans, afslag 45) en beschikt over goede verbindingen voor openbaar vervoer. Er is zowel een bus- als treinstation met halfuursdienst. Daarnaast is er een jachthaven. Het Midwolderbos, de Midwolderplas en het Oldambtmeer liggen vrijwel aan de rand van het dorp. 

scheemda nu 01

 

 

 

 

 

 

 

 

Het station van Scheemda

Scheemda beschikt over een breed winkelbestand en ook de gezondheidszorg bevindt zich op een goed niveau (huisartsen, tandartsen en apotheek). Daarnaast heeft het nieuwe ziekenhuis (OZG) in Scheemda eind juni 2018 zijn deuren geopend. In het kader van ouderenhuisvesting beschikt het dorp onder meer over Woonzorgcentrum Nieuw Vredenhoven en Verpleeghuis Havenzicht. Er zijn diverse faciliteiten voor ouderen en zijn diverse ouderenorganisaties actief. Het dorp beschikt over één christelijke en een  openbare basisschool. Deze zijn opgegaan in de Bredeschool De Zwerm. In Stayokay hostel ‘De Esbörg’ zijn overnachtingsmogelijkheden en kunnen vergaderingen worden gehouden. Ook zijn er enkele eenvoudige eetgelegenheden in het dorp.

Een openluchtzwembad, een tennisbaan, een sport- en evenementenhal, sportzalen, een ijsbaan en het sportpark d’Oosterd (vv SC Scheemda) verraden al dat er de nodige sportclubs actief zijn. Ook is er een sportschool.

Iedere donderdag is er van 12.00 tot 17.00 uur een warenmarkt op het Vredenhovenplein.

Naast dienstverlenende ondernemingen zijn in Scheemda verschillende industriële bedrijven actief die voor de nodige werkgelegenheid zorgen. Door de gemeente is een uitbreidingsplan gerealiseerd waar nog voldoende ruimte is voor nieuwe bedrijven om zich te vestigen.