• scheemda-02
  • scheemda-04
  • scheemda-03
  • scheemda-01

Nieuws

'De Zwerm’ wordt de naam voor brede school in Scheemda

De brede school in Scheemda gaat straks 'De Zwerm' heten. Het gebouw wordt een verzamelplaats voor onderwijs, opvang, welzijn en ontspanning. Sharina Tiggelaar-Timmer (40), inwoonster van Scheemda en moeder van twee kinderen die daar straks ook naar school gaan, heeft de naam bedacht.

Lees meer...

Algemene Ledenvergadering 2019

Maandag 13 mei 2019 hield Dorpsbelangen Scheemda haar Algemene Ledenvergadering in de Eextahal te Scheemda.

Lees meer...

Dorpsvisie 2019-2025

De Dorpsvisie 2019-2025 is beschikbaar. De gemeente Oldambt heeft onze vereniging gevraagd om een dorpsvisie op te stellen. De doelstelling is het uitzetten van een koers voor nu en de middellange termijn om de leefbaarheid en bedrijvigheid vast te houden en te verbeteren.

Lees meer...

De Vrienden van de Filosofie in Oost-Groningen: lezing over Filosofie en Kunst.

Onze laatste filosofielezing van het seizoen 2018-2019 vindt plaats maandag 13 mei 2019 met een filosofielezing over "Filosofie en Kunst" van de recent gepromoveerde jonge culturele geograaf dr. Gwenda van der Vaart over haar proefschrift "Arts & Resilience in a Rural Community" (vrij vertaald: "Kunst en het herkrijgen van veerkracht in een plattelands gemeenschap")

Lees meer...

Ervaar 4 mei in Scheemda ondermeer met zangeres Linde Nijland

Het nationale jaarthema van 2019 voor de 4 mei herdenking luidt  "in vrijheid kiezen".

Lees meer...

De vereniging Dorpsbelangen Scheemda heeft een historische wandelroute om en door Scheemda gepubliceerd. Historicus Jan Pieter Koers stelde de historische wandelroute samen, die bestaat uit twee rondwandelingen van elk circa 5 kilometer. Beide routes kunnen gecombineerd worden tot één wandeling. De looptijd bedraagt dan circa 2 uur.

wandelrouteDoor Scheemda

Tijdens route A van circa 4,8 km maakt de wandelaar kennis met onder andere het scheepvaartverleden langs de Diepswal en de Trekweg, de middeleeuwse pastorie met kerkhof, het station met koffiehuis en de grote burgerwoningen langs de Stationsstraat.

Om Scheemda

Route B van circa 4,5 km verkent de omgeving rondom het dorp. Deze route gaat onder meer langs de voormalige strokartonfabriek De Toekomst, enkele karakteristieke Oldambtster boerderijen en rentenierswoningen aan de Oosterstraat.

Start van de wandelingen

De rondwandelingen starten bij Stayokay hostel De Esbörg. Haltes van het openbaar vervoer – zoals bus en trein – liggen aan de route, zodat de wandeling ook op die plaatsen kan worden gestart. Daarnaast loopt de route langs de haven aan de Trekweg, waar toeristen van de pleziervaart kunnen beginnen met wandelen.

Verkooppunten

Het boekje is vanaf begin april 2011 verkrijgbaar op diverse verkooppunten in het dorp voor € 1,00.
De verkooppunten zijn Café de Haven, Onderzoeksburo Elles Bulder (Stationsgebouw), de Esbörg en
de Primera.

Meer weten?

Meer weten over de geschiedenis van Scheemda? Kijk naar de reportage in het TV Noord-programma Dam Op van 18 november 2009.