• scheemda-02
  • scheemda-04
  • scheemda-03
  • scheemda-01

Nieuws

Regiotafel Groninger Energiekoepel

De Groninger Energiekoepel organiseert op 9 oktober 2024 van 19:30 tot  21:30 uur in de De Boschpoort te Winschoten deze avond om de toekomst op het gebied van energie in de gemeente Oldambt te bespreken. Zeggenschap over eigen regio is belangrijk om zo samen te werken aan duurzame en welvarende toekomst. 

Lees meer...

Toegankelijk Oldambt

 Door middel van bijeenkomsten wil men samenwerken naar toegankelijk Oldambt, waarin iedereen zoveel mogelijk kan meedoen. Voorbeelden zijn het verbeteren van voetpaden,

Lees meer...

Samenwerkingsovereenkomst

 In april j.l. is een nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend en vastgesteld tussen de dorpsbelangenverenigingen en wijkplatforms en de gemeente Oldambt.

Nieuwe Omgevingswet per 1 januari 2024

Op 1 januari 2024 is de nieuwe omgevingswet ingegaan. Hierin staan alle regels voor de ruimte waarin je leeft. 

Lees meer...

Computercursussen van start in bibliotheken Oldambt

Geinteresseerden kunnen zich aanmelden voor de gratis cursus klik & tik via biblonetgroningen.nl/agenda of infopunt van de bibliotheek. De cursussen worden gegeven opmaandagochtend van 9:30-12:00 uur in Winschoten en op donderdagmiddag van 12:30-14:30 in Finsterwolde. De cursus is gratis voor alle inwoners wel of geen lid.

De vereniging Dorpsbelangen Scheemda heeft een historische wandelroute om en door Scheemda gepubliceerd. Historicus Jan Pieter Koers stelde de historische wandelroute samen, die bestaat uit twee rondwandelingen van elk circa 5 kilometer. Beide routes kunnen gecombineerd worden tot één wandeling. De looptijd bedraagt dan circa 2 uur.

wandelrouteDoor Scheemda

Tijdens route A van circa 4,8 km maakt de wandelaar kennis met onder andere het scheepvaartverleden langs de Diepswal en de Trekweg, de middeleeuwse pastorie met kerkhof, het station met koffiehuis en de grote burgerwoningen langs de Stationsstraat.

Om Scheemda

Route B van circa 4,5 km verkent de omgeving rondom het dorp. Deze route gaat onder meer langs de voormalige strokartonfabriek De Toekomst, enkele karakteristieke Oldambtster boerderijen en rentenierswoningen aan de Oosterstraat.

Start van de wandelingen

De rondwandelingen starten bij Stayokay hostel De Esbörg. Haltes van het openbaar vervoer – zoals bus en trein – liggen aan de route, zodat de wandeling ook op die plaatsen kan worden gestart. Daarnaast loopt de route langs de haven aan de Trekweg, waar toeristen van de pleziervaart kunnen beginnen met wandelen.

Verkooppunten

Het boekje is vanaf begin april 2011 verkrijgbaar op diverse verkooppunten in het dorp voor € 1,00.
De verkooppunten zijn Café de Haven, Onderzoeksburo Elles Bulder (Stationsgebouw), de Esbörg en
de Primera.

Meer weten?

Meer weten over de geschiedenis van Scheemda? Kijk naar de reportage in het TV Noord-programma Dam Op van 18 november 2009.