• scheemda-02
  • scheemda-04
  • scheemda-03
  • scheemda-01

Nieuws

De Vrienden van de Filosofie in Oost-Groningen organiseren voor u een symposium of studiedag zaterdag 9 maart 2019 van herberg Hotel de Esborg.

Onder de titel "socialisme versus kapitalisme" Kunnen en willen we ons huidige politieke stelsel en het kapitalisme onveranderd overeind houden? Maar liefst vier topsprekers zullen hun toekomstvisie in een filosofielezing duidelijk maken en u mag hen vragen stellen of met hen in discussie gaan.

Lees meer...

In het weekend van 8, 9 en 10 februari in Fabriek de Toekomst, festival Gransapolsky 2019.

Weekend van 8, 9 en 10 februari het festival Granspolsky in Fabriek de Toekomst. Voor meer info: Granspolsky 2019

Lees meer...

Fijne kerstdagen en een voorspoedig 2019

De Vereniging Dorpsbelangen Scheemda wenst aan alle inwoners van ons mooie dorp Scheemda en de bezoekers van onze website fijne kerstdagen en een gezond en voorspoedig 2019 toe.

Lees meer...

Twinkel twinkel, kerst event in centrum Scheemda

Noteer 15 december alvast in je agenda. Dan vieren we kerst in het centrum! Met muziek, glühwein, chocomel, gezelligheid, marshmallows en natuurlijk de kerstman. Vanaf 19.00 uur op het dorpsplein.

Lees meer...

Sinterklaas intocht, 24 november 13.00uur.

Ook dit jaar zal Sinterklaas en zijn knechten weer met de boot de haven van Scheemda binnenvaren.

Lees meer...

De vereniging Dorpsbelangen Scheemda heeft een historische wandelroute om en door Scheemda gepubliceerd. Historicus Jan Pieter Koers stelde de historische wandelroute samen, die bestaat uit twee rondwandelingen van elk circa 5 kilometer. Beide routes kunnen gecombineerd worden tot één wandeling. De looptijd bedraagt dan circa 2 uur.

wandelrouteDoor Scheemda

Tijdens route A van circa 4,8 km maakt de wandelaar kennis met onder andere het scheepvaartverleden langs de Diepswal en de Trekweg, de middeleeuwse pastorie met kerkhof, het station met koffiehuis en de grote burgerwoningen langs de Stationsstraat.

Om Scheemda

Route B van circa 4,5 km verkent de omgeving rondom het dorp. Deze route gaat onder meer langs de voormalige strokartonfabriek De Toekomst, enkele karakteristieke Oldambtster boerderijen en rentenierswoningen aan de Oosterstraat.

Start van de wandelingen

De rondwandelingen starten bij Stayokay hostel De Esbörg. Haltes van het openbaar vervoer – zoals bus en trein – liggen aan de route, zodat de wandeling ook op die plaatsen kan worden gestart. Daarnaast loopt de route langs de haven aan de Trekweg, waar toeristen van de pleziervaart kunnen beginnen met wandelen.

Verkooppunten

Het boekje is vanaf begin april 2011 verkrijgbaar op diverse verkooppunten in het dorp voor € 1,00.
De verkooppunten zijn Café de Haven, Onderzoeksburo Elles Bulder (Stationsgebouw), de Esbörg en
de Primera.

Meer weten?

Meer weten over de geschiedenis van Scheemda? Kijk naar de reportage in het TV Noord-programma Dam Op van 18 november 2009.