• scheemda-02
  • scheemda-04
  • scheemda-03
  • scheemda-01

Nieuws

Toneelvereniging “de Vriendenkring” nodigt u van harte uit voor haar jaarlijkse uitvoering op 1 februari 2020.

Opgevoerd zal worden het blijspel in drie bedrijven "Extra hulp op de eerste hulp" geschreven door Henk Roede.

Lees meer...

Fijne kerstdagen en een voorspoedige 2020..

De Vereniging Dorpsbelangen Scheemda wenst aan alle inwoners van ons mooie dorp Scheemda en de bezoekers van onze website fijne kerstdagen en een gezond en voorspoedig 2020 toe.

Lees meer...

Culturele netwerkbijeenkomst met de Groningse gedeputeerde M. Wulfse

Cultuur draagt in hoge mate bij aan ons geluksgevoel, aldus de provinciale kadernota cultuur, maar staat tegelijkertijd onder druk. Het verenigingsleven, de bibliotheken en amateurkunst verdwijnen steeds meer uit de dorpen. Om 'het veld' in stand te houden, wil de provincie Groningen samenwerken met gemeenten. Aanleiding voor het Cultuur Platform Oldambt om gedeputeerde Mirjam Wulfse uit te nodigen voor een lezing over haar cultuurnota op 9 januari 2020 in The Harbourclub in Winschoten. Deze netwerkbijeenkomst duurt van 16.30 tot 18.30 uur.

Lees meer...

'De Zwerm’ wordt de naam voor brede school in Scheemda

De brede school in Scheemda gaat straks 'De Zwerm' heten. Het gebouw wordt een verzamelplaats voor onderwijs, opvang, welzijn en ontspanning. Sharina Tiggelaar-Timmer (40), inwoonster van Scheemda en moeder van twee kinderen die daar straks ook naar school gaan, heeft de naam bedacht.

Lees meer...

Algemene Ledenvergadering 2019

Maandag 13 mei 2019 hield Dorpsbelangen Scheemda haar Algemene Ledenvergadering in de Eextahal te Scheemda.

Lees meer...

De vereniging Dorpsbelangen Scheemda heeft een historische wandelroute om en door Scheemda gepubliceerd. Historicus Jan Pieter Koers stelde de historische wandelroute samen, die bestaat uit twee rondwandelingen van elk circa 5 kilometer. Beide routes kunnen gecombineerd worden tot één wandeling. De looptijd bedraagt dan circa 2 uur.

wandelrouteDoor Scheemda

Tijdens route A van circa 4,8 km maakt de wandelaar kennis met onder andere het scheepvaartverleden langs de Diepswal en de Trekweg, de middeleeuwse pastorie met kerkhof, het station met koffiehuis en de grote burgerwoningen langs de Stationsstraat.

Om Scheemda

Route B van circa 4,5 km verkent de omgeving rondom het dorp. Deze route gaat onder meer langs de voormalige strokartonfabriek De Toekomst, enkele karakteristieke Oldambtster boerderijen en rentenierswoningen aan de Oosterstraat.

Start van de wandelingen

De rondwandelingen starten bij Stayokay hostel De Esbörg. Haltes van het openbaar vervoer – zoals bus en trein – liggen aan de route, zodat de wandeling ook op die plaatsen kan worden gestart. Daarnaast loopt de route langs de haven aan de Trekweg, waar toeristen van de pleziervaart kunnen beginnen met wandelen.

Verkooppunten

Het boekje is vanaf begin april 2011 verkrijgbaar op diverse verkooppunten in het dorp voor € 1,00.
De verkooppunten zijn Café de Haven, Onderzoeksburo Elles Bulder (Stationsgebouw), de Esbörg en
de Primera.

Meer weten?

Meer weten over de geschiedenis van Scheemda? Kijk naar de reportage in het TV Noord-programma Dam Op van 18 november 2009.