• scheemda-02
  • scheemda-04
  • scheemda-03
  • scheemda-01

Nieuws

Ontmoet de gemeenteraad van Oldambt

Ontmoet de gemeenteraad van Oldambt met als thema "Scheemda" op dinsdag 21 november om 20:00 uur in de Esborg te Scheemda.

Lees meer...

Nieuwjaarswens 2023

 Vereniging Dorpsbelangen Scheemda wenst alle bewoners een voorspoedig 2023.

 

Aanvragen kunnen worden ingediend uit het beschikbare Dorpsbudget.

Toekenning dient te voldoen aan de volgende criteria:


1) Activiteit dient de leefbaarheid en daarmee de sociale cohesie (samenhang) in buurt, dorp of wijk te vergroten.

2) Uitvoering met zelfwerkzaamheid en uit cofinanciering of betaling van een eigen bijdrage van de deelnemers.

3) Aanvraag in het jaar van uitvoer.

4) Een gedegen begroting bij de aanvraag.

5) Geen 100% commercieel belang.

Fijne kerstdagen en een voorspoedige 2022

De Vereniging Dorpsbelangen Scheemda wenst aan alle inwoners van ons mooie dorp Scheemda en de bezoekers van onze website fijne kerstdagen en een gezond en voorspoedig 2022 toe.

Plan Ruimtelijk economisch perspectief A7/N33-regio

De provincie Groningen heeft samen met de gemeenten Oldambt, Veendam en Midden-Groningen het rapport Ruimtelijk economisch perspectief A7/N33 gepresenteerd. Hierin wordt het toekomstperspectief besproken tot 2040. Naast het economisch perspectief wordt ook gekeken naar de leefbaarheid, natuur, recreatie, landbouw en duurzaamheid.

Lees meer...

De vereniging Dorpsbelangen Scheemda heeft een historische wandelroute om en door Scheemda gepubliceerd. Historicus Jan Pieter Koers stelde de historische wandelroute samen, die bestaat uit twee rondwandelingen van elk circa 5 kilometer. Beide routes kunnen gecombineerd worden tot één wandeling. De looptijd bedraagt dan circa 2 uur.

wandelrouteDoor Scheemda

Tijdens route A van circa 4,8 km maakt de wandelaar kennis met onder andere het scheepvaartverleden langs de Diepswal en de Trekweg, de middeleeuwse pastorie met kerkhof, het station met koffiehuis en de grote burgerwoningen langs de Stationsstraat.

Om Scheemda

Route B van circa 4,5 km verkent de omgeving rondom het dorp. Deze route gaat onder meer langs de voormalige strokartonfabriek De Toekomst, enkele karakteristieke Oldambtster boerderijen en rentenierswoningen aan de Oosterstraat.

Start van de wandelingen

De rondwandelingen starten bij Stayokay hostel De Esbörg. Haltes van het openbaar vervoer – zoals bus en trein – liggen aan de route, zodat de wandeling ook op die plaatsen kan worden gestart. Daarnaast loopt de route langs de haven aan de Trekweg, waar toeristen van de pleziervaart kunnen beginnen met wandelen.

Verkooppunten

Het boekje is vanaf begin april 2011 verkrijgbaar op diverse verkooppunten in het dorp voor € 1,00.
De verkooppunten zijn Café de Haven, Onderzoeksburo Elles Bulder (Stationsgebouw), de Esbörg en
de Primera.

Meer weten?

Meer weten over de geschiedenis van Scheemda? Kijk naar de reportage in het TV Noord-programma Dam Op van 18 november 2009.