• scheemda-02
  • scheemda-04
  • scheemda-03
  • scheemda-01

Nieuws

Film “het Mysterie van Scheemda”

Tijdens de Open Monumenten Dag zaterdag 11-09-2021 kunt u in Scheemdagenieten van de film "het Mysterie van Scheemda". De film biedt de opzienbarende ontknoping van hoe de sporen zijn uitgewist van een geheel verdwenen grote historische kerk: het geheim van Scheemda. Het onvoorspelbare verhaal is gebaseerd op een spannende complottheorie van de Groninger historicus Beno Hofman samen met filmmaker Jeen de Vos over hoe de sporen van deze Scheemder kerk geheel zijn uitgewist.

Lees meer...

Petitie: Behoud Groninger landschappelijk erfgoed

Het is tijd voor een breed gedragen tegengeluid! Tegen verglazing door zonneweides, tegen verrommeling door windturbines; bewoners van de provincie Groningen laat u horen!

Lees meer...

Klachten windmolens Windpark N33

Klachten over de windmolens, zoals bromgeluiden, lage tonen, slagschaduw en verlichting kunnen worden gemeld bij Omgevingsdienst Groningen via telefoonnummer 050-3180000.

Lees meer...

Terugblik 2020...

Het jaar 2020 was een ongekend en een onwerkelijk jaar. Een jaar waar voor iedereen veel is gebeurd.

Hopelijk zal alles in de loop van 2021 weer normaal verlopen.

Lees meer...

Sluiting RABO-bank Groninger Land Scheemda

De belangrijkste reden volgens de directie is het sterk afgenomen bankbezoek. Klanten maken voor het regelen van hun bankzaken voornamelijk gebruik van internet. Door de coronacrisis is dit nog meer toegenomen.

Lees meer...

De vereniging Dorpsbelangen Scheemda heeft een historische wandelroute om en door Scheemda gepubliceerd. Historicus Jan Pieter Koers stelde de historische wandelroute samen, die bestaat uit twee rondwandelingen van elk circa 5 kilometer. Beide routes kunnen gecombineerd worden tot één wandeling. De looptijd bedraagt dan circa 2 uur.

wandelrouteDoor Scheemda

Tijdens route A van circa 4,8 km maakt de wandelaar kennis met onder andere het scheepvaartverleden langs de Diepswal en de Trekweg, de middeleeuwse pastorie met kerkhof, het station met koffiehuis en de grote burgerwoningen langs de Stationsstraat.

Om Scheemda

Route B van circa 4,5 km verkent de omgeving rondom het dorp. Deze route gaat onder meer langs de voormalige strokartonfabriek De Toekomst, enkele karakteristieke Oldambtster boerderijen en rentenierswoningen aan de Oosterstraat.

Start van de wandelingen

De rondwandelingen starten bij Stayokay hostel De Esbörg. Haltes van het openbaar vervoer – zoals bus en trein – liggen aan de route, zodat de wandeling ook op die plaatsen kan worden gestart. Daarnaast loopt de route langs de haven aan de Trekweg, waar toeristen van de pleziervaart kunnen beginnen met wandelen.

Verkooppunten

Het boekje is vanaf begin april 2011 verkrijgbaar op diverse verkooppunten in het dorp voor € 1,00.
De verkooppunten zijn Café de Haven, Onderzoeksburo Elles Bulder (Stationsgebouw), de Esbörg en
de Primera.

Meer weten?

Meer weten over de geschiedenis van Scheemda? Kijk naar de reportage in het TV Noord-programma Dam Op van 18 november 2009.