Nieuwsarchief

Tijdens de Open Monumenten Dag zaterdag 11-09-2021 kunt u in Scheemdagenieten van de film "het Mysterie van Scheemda". De film biedt de opzienbarende ontknoping van hoe de sporen zijn uitgewist van een geheel verdwenen grote historische kerk: het geheim van Scheemda. Het onvoorspelbare verhaal is gebaseerd op een spannende complottheorie van de Groninger historicus Beno Hofman samen met filmmaker Jeen de Vos over hoe de sporen van deze Scheemder kerk geheel zijn uitgewist.

De film wordt vertoond in het monument de niet religieuze middeleeuwse "verdedigings- en luidtoren" die nog steeds in het bezit is van de gemeente Oldambt. Het naastgelegen wèl religieuze erfgoed "de Scheemder kerk anno 1515" is in eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken. Tijdens Open Monumenten Dag zijn er in Scheemda naast het hier boven genoemde bekijken van de film ook rondleidingen door de sfeervolle kerk en toren. De Scheemder monumenten zijn zaterdag 11 september vanwege monumentendag gratis vanaf 10.00 tot 17.00 uur geopend voor bezichtiging. Vanaf 11.00 uur is er ieder uur een rondleiding die begint met de film "Het Mysterie van Scheemda". De laatste rondleiding begint om 16.00 uur. Reserveren voor een rondleiding is niet nodig, maar weest er wel op bedacht dat de coronaregels van het RIVM worden gehanteerd dus u dient 1,5 meter afstand te houden en zijn mondkapjes verplicht.

toren voorjaar

De faciliteiten in de kerk en toren zijn beperkt. Er is geen toilet, maar de koffieis gratis (u aangeboden door Jumbo Scheemda). De gehele rondleiding met bezoek aan spannende plekken in deze monumenten is op eigen risico en alleen mogelijk voor mensen die goed ter been zijn, maar voor minder mobiele mensen is er een verkorte rondleiding. U bent van harte welkom in Scheemda, de parel van het Oldambt.